Ynze Waterlander

30 maart 1922 - 5 januari 2022

 

Ynze werkte als stoker en later als machinist op diverse stoomschepen. In 1952 koos hij mede gestuurd door de vader van zijn vrouw voor een baan aan de wal als werktuigbouwkundige in het Shell laboratorium in Amsterdam Noord. Daar bleef hij tot een aantal extra jaren na zijn pensionering, de bonus jaren stonden in het teken van nieuwe jongere mensen begeleiden.

Een overzicht: machinist en stoker op ondermeer de ss Waalstroom van Rederij Koppe, werktuigbouwkundige en "meester" bij Shell Laboratorium, schilder/tekenaar, spreker, accordeonist, dagboekenschrijver, keeper, voet- en handbal leider, keepertrainer, voetbaltoernooien organisator, sinterklaas in- en uittocht organisator, echtgenoot, opa en ruim 60 jaar mijn papa.
Mijn vader samengevat in een aantal woorden; bescheiden, emotioneel, grappig en kindervriend.

Mijn ouders zijn kort na elkaar overleden, ik ga door dozen met spullen van mijn ouders, studie boeken, uitgeschreven uitleg en getekende koelmachines en krachtbronnen voor schepen en machinekamers in grote gebouwen zoals in ziekenhuizen, mappen met onbekend werk van mijn vader en schilderijen/tekeningen, ingelijst en los. Alles bijelkaar is het een soort van memory lane. Verrassend om de vele werken te zien die hij maakte in 2007 en hij ruim in de 80 was.

 ynze1 kleur klein  ynze2 kleur

 

Zijn hart lag allereerst bij maritieme werken, schepen en havens, daarna landschappen en oude panden in steden. Ik weet niet alles waar zijn werk is geexposeerd, maar een aantal wel,  Pulchri Studio te ‘s Gravenhage, Arti et Amicitiae te Amsterdam, Grote Kerk te Amsterdam tijdens Sail Amsterdam jaar, Shell hoofdkantoor te Wenen, Oostenrijk. Toen hij 78 jaar was werd hij gevraagd zijn werken met ijsbrekers te exposeren in het Nartionaal Sleepvaart Museum in Maassluis tijdens de expositie ‘IJsbreken bekeken’ met aandacht voor o.a. Russische, Zweedse en Finse ijsbrekers. Zijn favoriet was zijn aquarel van  de Krassin (zie ook film De Rode Tent).

Zijn grote leermeester als schilder was amsterdammer en kunstenaar Ger Gerrits.

 

     

        ©2022 Ynze Waterlander Jr